Lekkostrawne jedzenie – co musisz o nim wiedzieć?
Dieta lekkostrawna jest specyficznym sposobem odżywiania się, który w całości opiera się na potrawach pozbawionych produktów ciężkostrawnych. W związku z tym jest to model żywienia zazwyczaj polecany osobom borykającym się z chorobami układu pokarmowego. Co więcej, lekkostrawne jedzenie stosowane jest również w trakcie trwania np. pooperacyjnej rekonwalescencji. Tak przygotowywane posiłki nie zawierają artykułów, które są długo trawione i zalegają w żołądku, czy też jelitach. Warto pamiętać, że jadłospis diety lekkostrawnej musi być zbudowany w taki sposób, aby dostarczał zarówno odpowiednią wartość kaloryczną, jak i właściwą ilość mikro- i makroskładników.
Lekkostrawne jedzenie – w jakich przypadkach należy stosować?
Obecnie istnieje wiele dolegliwości, przy których należy stosować lekkostrawny jadłospis. Głównym wskazaniem dla tego typu rozwiązania są: schorzenia w obrębie układu pokarmowego m.in. choroba Leśniewskiego-Crohna, problemy z przyzębiem, okres po operacyjny, jelito drażliwe, czy też nowotwory przewodu pokarmowego. To także doskonała propozycja dla osób starszych bądź tych mierzących się z wrzodami żołądka lub zapaleniem jego błony śluzowej.
Najważniejsze elementy diety lekkostrawnej
Warto wiedzieć, że bardzo ważne w diecie lekkostrawnej jest to, że musi zawierać mniejsze ilości błonnika pokarmowego niż tradycyjna. Błonnik jest niezwykle istotny w codziennym jadłospisie (w przypadku zdrowej osoby), lecz w momencie pojawienia się z kłopotów z układem pokarmowym, to lepszym rozwiązaniem jest menu o jego obniżonej zawartości. Dodatkowo należy pamiętać, że w tym schemacie żywieniowy jedzenie w większości wymaga obróbki termicznej. Spożywanie surowych produktów m.in. owoców i warzyw może przyczynić się do niestrawności.
Ponadto jadłospis diety lekkostrawnej powinien zawierać produkty zbożowe, białe pieczywo np. bułka pszenna, ewentualnie to w typie graham. Jogurt naturalny, chude mięso, drobne kasze – to tylko niektóre artykuły, które można stosować. Należy pamiętać, że niedozwolone są ostre przyprawy w tym musztarda, chrzan, papryka chilli, a nawet cebula i czosnek. Należy również wyeliminować ze swojego codziennego menu takie napoje, jak: piwo (wraz z innymi alkoholami), kawa i mocna herbata.
Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej
Ważną zasadą lekkostrawnego jedzenia jest to, że posiłki trzeba gotować, a nie smażyć. Ewentualnie dopuszczana jest technika duszenia z niewielkim dodatkiem tłuszczu, bądź pieczenie i zapiekanie potraw. W innym przypadku dania będą obciążały żołądek lub wpłyną na pracę jelit. Dotyczy to również produktów dozwolonych i ogólnie stosowanych w kuchni tego rodzaju.
Lekkostrawne śniadanie
Lista produktów lekkostrawnych wykorzystywanych w przypadku najważniejszego posiłku dnia, czyli śniadania, powinna bazować na pieczywie, które nie posiada dodatków pod postacią ziaren, czy też suszonych owoców. Co więcej, dozwolone są praktycznie wszystkie artykuły mleczne, ale raczej te lekkie, czyli z obniżoną zawartością tłuszczu. Dodatkowo na diecie lekkostrawnej, można jeść jajka, lecz spożywanie tych ugotowanych na twardo jest już zabronione. Ponadto dobrym rozwiązaniem na poranny posiłek stanowią chude wędliny oraz przetwory z owoców (ale odmiany bezpestkowe).
Lekkostrawny obiad
Doskonałym pomysłem na lekkostrawny posiłek jest zupa krem, bowiem zawiera ona dużą ilość składników odżywczych, lecz przy okazji zupełnie nie obciąża układu pokarmowego. Dlatego na tej diecie można spożywać m.in. rosół, pomidorową, ogórkową , dyniową czy też cukiniową. Jednakże należy pamiętać, że na przeciwwskazana jest zasmażka z mąki i masła, jako dodatkowe jej zagęszczenie. Lepiej wykorzystać do tego startą włoszczyznę.
Ponadto dozwolone są posiłki z chudym mięsem np. z królikiem, rybą bądź gotowaną wołowiną. Co więcej, podczas gotowania poleca się przyprawiać dania koprem, natką pietruszki lub majerankiem. Natomiast jako dodatki w diecie lekkostrawnej można wykorzystać kasze, ryż, makaron oraz ziemniaki.
Lekkostrawne jedzenie pomoże Ci przy kłopotach z żołądkiem i nie tylko
Jak wiadomo, lekkostrawne jedzenie jest to pewną modyfikacją diety klasycznej. Przede wszystkim polega ona na dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych mikro- i makroskładników. Jednakże najważniejszą zmianą w jej przypadku jest sposób przygotowywania poszczególnych składników oraz unikanie pikantnych przypraw i dużej ilości tłuszczu. Ponadto w diecie lekkostrawnej zaleca się, aby częściej spożywać posiłki w ciągu dnia, ale muszą mieć one zdecydowanie mniejszą gramaturę. Jak również niezbędnym działaniem jest wypijanie minimum 1,5 litra wody.
Jeżeli masz problemy z trawieniem lub Twój układ pokarmowy cierpi z innego powodu, to warto zastosować dietę lekkostrawną. W przypadku, gdy samodzielne przygotowywanie jadłospisu dla tego schematu żywienia, jest dla Ciebie kłopotliwe – wykorzystaj propozycję od cateringu dietetycznego – ChefBox. W jego menu z łatwością znajdziesz to, czego potrzebujesz! Zatem sprawdź dostępne propozycje i już dziś zamów pod drzwi swojego domu lekkostrawną dietę pudełkową.