Cukier biały i jego zamienniki – co musisz o nich wiedzieć?

cukier biały; zamienniki;

Cukier biały to słodki produkt otrzymywany z soku trzciny cukrowej lub buraków cukrowych poprzez proces rafinacji. Obecny jest nie tylko w słodyczach, ale również w innych produktach spożywczych tzw. gotowcach. Ponadto można go spotkać np. w napojach gazowanych, płatkach śniadaniowych, a także keczupie, czy też owocowych jogurtach. Dzielimy go na kilka rodzajów, jednak w naszych jadłospisach najczęściej spotykanym wariantem jest cukier rafinowany lub sacharoza. Co więcej, na rynku dostępne są jego zamienniki.

Są one bardzo popularne ze względu na swoją uniwersalność i smak. Dlatego przemyśle spożywczym służą do słodzenia zarówno żywności, jak i napojów, wypieków oraz deserów. Cukier biały ma wysoką zawartość kalorii, przy małowartościowym profilu odżywczym, a jego odpowiedniki – niekoniecznie.

Cukier biały i jego zamienniki – mniej znaczy więcej!

Warto pamiętać, że spożycie nadmiernej ilości tego słodkiego produktu może wiązać się z różnymi problemami zdrowotnymi, takimi jak: otyłość, choroby sercowo-naczyniowe i problemy z zębami. Dlatego ważne jest, aby spożywać cukier biały z umiarem i umieć zrównoważyć wielkość jego porcji w ramach zdrowej, pełnowartościowej diety.

Nadmierne stosowanie tego artykułu jest uważane za szkodliwe, ponieważ pojawia się:

  • otyłość – spożycie nadmiaru cukru białego może przyczyniać się do nadwagi i otyłości. Dostarcza on bowiem duże ilości kalorii. Jednak zbyt wysoka jego dawka może prowadzić do ciągłego zwiększania się masy ciała.
  • choroby sercowo-naczyniowe – badania sugerują, że zawyżona podaż tego związku obarczona jest ryzykiem wystąpienia chorób układu krwionośnego. Ponadto powstaje nadciśnienie tętnicze, choroba wieńcowa i udar mózgu.
  • cukrzyca typu 2 – spożycie dużych ilości cukru białego może prowadzić do wystąpienia insulinooporności oraz rozwoju cukrzycy typu 2. Jego podwyższony poziom przeciąża układ insulinowy, co powoduje zaburzenia w obrębie metabolizmu glukozy.
  • nowotwór – istnieją badania, które sugerują, że jego nadmiar tego związku w codziennej diecie może zwiększać ryzyko rozwoju niektórych wariantów nowotworów np. raka piersi, trzustki, jelita grubego.
  • schorzenia jamy ustnej –  może także sprzyjać rozwojowi próchnicy i innych przypadłości w obrębie np. zębów, języka, wewnętrznej strony policzków. Bakterie zamieszkujące te miejsca, odżywiają się bowiem węglowodanami, co prowadzi do produkcji kwasów, które niszczą szkliwo oraz błonę śluzową.

Pomimo tych wszystkich szkodliwych skutków, cukier biały w umiarkowanych ilościach nie jest zły. Kluczem do zdrowej diety to jego zrównoważone spożycie, bądź zastąpienie go zdrowszymi alternatywami, takimi jak owoce, naturalne słodziki czy związki słodzące o niższej kaloryczności.

Zamienniki cukru białego

Jeśli szukasz zamienników dla tradycyjnego białego cukru, istnieje kilka opcji, które mogą być atrakcyjne ze względu na niższy indeks glikemiczny lub mniejszą zawartość kalorii. Oto kilka propozycji.

Stewia

Stewia jest naturalnym zamiennikiem cukru, który otrzymuje się z rośliny Stevia rebaudiana. Jest ona znacznie słodsza, a jednocześnie ma niższą zawartość kalorii, a przy tym nie wpływa na poziom glukozy we krwi. Dostępna jest w postaci proszku, płynu i tabletek.

Syrop klonowy

Syrop klonowy to naturalny słodzik pozyskiwany z drzewa klonowego. Ma słodki smak i jest powszechnie stosowany jako zamiennik cukru białego w wielu potrawach i napojach. Należy jednak pamiętać, że syrop klonowy ma dużą zawartość kalorii, więc powinno się go spożywać umiarkowanie.

Miód

Miód jest bogaty w składniki odżywcze i ma słodki smak. Może być używany jako zamiennik cukru w wielu przepisach. Warto jednak pamiętać, że miód także zawiera kalorie i węglowodany, dlatego powinien być spożywany z umiarem.

Erytrytol

Erytrytol to alkohole cukrowe, po które coraz chętniej sięgamy. Związek ten ma bardzo podobny smak i konsystencję powszechnie znanego nam słodzika, ale zawiera znacznie mniej kalorii. Ponadto nie ma większego wpływu na poziom glukozy we krwi.

Xylitol

Xylitol to inny cukier alkoholowy, który wykorzystywany jest w gastronomii i przemyśle spożywczym. Ma słodki smak i obecny jest w wielu produktach, w tym w gumach do żucia i pastach do zębów. Xylitol ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, ale należy spożywać go z umiarem, ponieważ jego nadmiar może powodować problemy żołądkowe.

Cukier biały i jego zamienniki – trzymaj rękę na pulsie!

Jeżeli pragniesz mieć pod kontrolą ilość spożywanego cukru białego, skorzystaj z usług cateringu dietetycznego Chef Box. Dzięki niemu każdego dnia będziesz zjadać pełnowartościowe potrawy, w których nierzadko wykorzystuje się zamienniki tej słodkiej przyprawy. Sprawdź już dziś dostępne warianty oferowanych diet i ciesz się smacznym, a przy tym lekkim posiłkiem. Ty również możesz ograniczyć cukier!

cukier biały; zamienniki;

Wybierz
DIETĘ DLA SIEBIE: