Co jeść przy biegunce?

co jeść przy biegunce

Biegunka jest to dolegliwość, która dotyka wszystkich ludzi, niezależnie od ich wieku, płci, czy też pozycji społecznej. Ta przypadłość może mieć, klika obliczy. Mianowicie bywa wynikiem zakażenia bakteryjnego lub wirusowego, jest wywołana przez przewlekłą chorobą, lub jest ona po prostu nieprzyjemnym epizodem. Warto pamiętać, że niedyspozycja tego rodzaju może prowadzić do odwodnienia i utraty ważnych składników odżywczych. Sprawdź zatem, co jeść przy biegunce, a czego lepiej unikać.

Co jeść przy biegunce? – dozwolone produkty

Warto mieć świadomość, że podczas rozwolnienia ważne jest to, aby dostarczać organizmowi wszystkich makro- i mikroskładników oraz odpowiednio się nawadniać. W przypadku biegunki właściwe spożycie płynów ma duże znaczenie, ponieważ w takiej sytuacji niezwykle niebezpieczne dla zdrowia i życia, jest odwodnienie.

Ponadto podczas zmagań z dolegliwością tego rodzaju, należy w pierwszej kolejności wprowadzić do swojego jadłospisu, gotowane warzywa (np. marchew, ziemniaki) oraz owoce (np. banany, jabłka bez skórki). Trzeba unikać ich w wersji surowej, ponieważ za bardzo mogą obciążać układ pokarmowy. Warto także wybierać lekkie produkty mleczne. Dlatego w tym przypadku dobrze sięgać po jogurty naturalne, kefiry lub maślanki. Zawierają one bowiem probiotyki, które pomagają przywrócić zdrową florę jelitową. Jednakże w takiej sytuacji, należy wystrzegać się tłustego mleka i serów, które mogą pogarszać objawy rozwolnienia.

Co jeść przy biegunce? – warto o tym pamiętać!

Jeżeli zastanawiasz się, co jeszcze jeść przy biegunce, to my podpowiadamy, że doskonałym produktem spożywczym jest chude mięso m.in. gotowany drób lub ryby. Są one lekkostrawne, a przy tym dostarczają organizmowi potrzebnych składników odżywczych np. białka. Doskonałym dodatkiem do tych protein jest ryż bądź makaron. Jednakże w przypadku rozwolnienia warto gotować je w lekkim bulionie lub osolonej wodzie. Dostarczają one organizmowi skrobi, która pomaga wchłaniać nadmiar płynów w jelicie. Ponadto są to także naturalne prebiotyki, czyli tzw. pożywka dla korzystnych bakterii, które kolonizują jelito grube.

W związku z tym, że rozwolnienie bardzo często cechuje się gwałtownym przebiegiem, konieczne jest regularne spożywanie płynów. Zwłaszcza że podczas tej dolegliwości chory zmaga się z dużą utratą elektrolitów takich jak sód oraz potas. Dlatego też warto wspomagać się w tej sytuacji specjalnymi środkami dostępnymi w aptekach bez recepty, czyli elektrolitami. Dobrym pomysłem jest również spożycie lekko osolonej wody przegotowanej, mineralnej bez gazu, a także lekkiej herbaty, bulionu warzywnego, czy też mocno rozcieńczonej zupy.

Pamiętaj, że każdy organizm jest inny. W związku z tym bardzo ważne jest to, aby słuchać swojego ciała. Dlatego, gdy zastanawiasz się, co jeść przy biegunce, to w pierwszej kolejności rozważ, jakiego rodzaju jest to rozwolnienie, oraz co mogło je wywołać. Oczywiście, gdy dolegliwość ta utrzymuje się przez dłuższy czas bądź towarzyszą jej inne niepokojące objawy, niezwłocznie skonsultuj swój przypadek z lekarzem!

Jakich produktów unikać?

Należy mieć świadomość, że niedyspozycja tego rodzaju jest niezwykle uciążliwa, a w niektórych sytuacjach, nawet niebezpieczna. Dlatego warto wiedzieć, czego trzeba unikać. Mianowicie, do zakazanych produktów przy biegunce można zaliczyć:

  • tłuste i smażone potrawy – frytki, hamburgery, smażone mięso czy fast foody, to produkty ciężkostrawne, które mogą nasilać biegunkę.
  • ostre i pikantne potrawy – ten rodzaj artykułów może podrażniać jelita i zaostrzać objawy rozwolnienia. Dlatego na czas trwania tej dolegliwości trzeba porzucić dania z dużą ilością ostrej papryki oraz pikantnych przypraw.
  • mleko i produkty mleczne – podczas biegunki może pojawić się spora nietolerancja laktozy lub zwyczajna trudności w trawieniu mleka oraz nabiału. Dlatego warto uważać z produktami tego rodzaju.
  • łakocie – czekolada, ciasta, słodycze o wysokiej zawartości tłuszczu oraz białego cukru bardzo często pogarszają objawy rozwolnienia.
  • warzywa i owoce bogate w błonnik – w czasie biegunki warto ograniczyć spożycie surowych produktów w bogatych w błonnik np. kapusty, brokułów, jabłek ze skórką czy też grejpfrutów. Zamiast tego, warto wybierać ich wersję gotowaną lub łagodnie przetworzoną.
  • napoje gazowane i kofeina –  cola, energetyki, a także kawa mogą powodować wzdęcia, zawarta w nich kofeina może przyspieszać utratę płynów, ponieważ jest ona moczopędna.

Co jeść przy biegunce – postaw na specjalistów żywienia!

Biegunka jest powszechną dolegliwością, która może powodować nieprzyjemne objawy oraz doprowadzić do niebezpiecznego dla zdrowia, odwodnienia. Właściwa dieta więc jest kluczowa w łagodzeniu jej objawów, a przy okazji wspomaga ona cały proces powrotu do formy. Jeżeli układanie diety podczas rozwolnienia, lub innej przypadłości w obrębie układu pokarmowego, jest dla Ciebie zbyt trudne ­– skorzystaj z usług cateringu dietetycznego Chef Box. Jego pracownicy przygotują dla Ciebie zestaw posiłków na cały dzień, uwzględniając przy tym Twoje potrzeby oraz ograniczenia pokarmowe wynikające z Twojego stanu zdrowia. Nie czekaj i wypróbuj ich umiejętności już dziś!

co jeść przy biegunce

Wybierz
DIETĘ DLA SIEBIE: