Zdrowe potrawy wielkanocne – jak jeść w święta, aby nie przytyć?

zdrowe potrawy wielkanocne

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Jest to doskonała okazja do wspólnego biesiadowania, spędzania czasu z bliskimi osobami oraz do wypróbowania smacznych, a przy tym zdrowych dań. Nawet w okresie świątecznym można się stosować do zaleceń prawidłowego odżywiania, wystarczy poznać kilka wskazówek, a my je wszystkie zebraliśmy w tym miejscu. Sprawdź nasze zdrowe przepisy na dania wielkanocne!

Śniadanie wielkanocne – zdrowie przede wszystkim!

Niewiele osób ma świadomość, że także podczas Wielkanocy z łatwością można połączyć tradycyjne potrawy z podstawowymi regułami zdrowego odżywiania. Dzięki temu z łatwością można pozyskać nie tylko smaczne i lekkie posiłki, jak również sprawić, że świąteczny stół będzie prezentował się niezwykle atrakcyjnie.

Zdrowe potrawy wielkanocne powinny składać się przede wszystkim z różnokolorowych warzyw oraz (w przypadku klasyczny tłustych dań) ciekawych i lekkich alternatyw. Warto wiedzieć, że proponowane posiłki nie są skomplikowane w przygotowaniu, a dodatkowo pomagają zachować zdrowe nawyki żywieniowe. Czego zatem chcieć więcej?

Zdrowe potrawy wielkanocne – co powinny zawierać?

W pierwszej kolejności należy pamiętać, że najzdrowszy w tym wszystkim jest umiar. Święta Wielkanocne to specyficzny moment, w którym dużą rolę odgrywa suto zastawiony stół. Co więcej, ten wyjątkowy czas zazwyczaj poprzedza 40-dniowy post. Oczywiście jest to tradycja, do której każdy podchodzi na swój indywidualny sposób. Gdy połączymy go wraz z ciężkimi, klasycznymi daniami wielkanocnymi otrzymujemy sytuację mocno obciążającą organizm. Dlatego bardzo ważne jest to, aby zadbać o zdrowe potrawy, pełne różnorodnych składników.

Wielkanoc to przede wszystkim czas jajek, kiełbas i majonezu. W związku z tym warto z umiarem podchodzić do ich spożywania. Pasztety mięsne można zastąpić smacznym i zdrowym warzywnym wariantem np. pasztetem z fasoli. Z kolei w przypadku s smażonych mięs w panierce — dobrym rozwiązaniem jest zmiana techniki gotowania, czyli pieczenie lub duszenie po wcześniejszym zamarynowaniu karczku, czy szynki. Do marynaty warto użyć dużej ilości mielonego kminku, majeranku, czy też oregano. Aby mięsne potrawy wielkanocne były jeszcze smaczniejsze, doskonały dodatek stanowi sok z cytryny, bazylia, czubryca zielona, a nawet świeży imbir.

Ponadto zalecamy, aby w tym czasie zrezygnować z ziemniaków, kasz i makaronów, ponieważ mają one wysoką wartość kaloryczną i nie są to typowo świąteczne produkty.

Zdrowe potrawy wielkanocne — ciekawe rozwiązania

Z kolei w przypadku dań z przygotowanych z jaj, warto skupić się na zdrowych i smacznych alternatywach z dodatkiem warzyw. Dlatego dobrym pomysłem są np. jajeczne muffiny z dodatkiem papryki czerwonej i natki pietruszki. Co więcej, ciekawym urozmaiceniem na wielkanocnym stole są jajka z podane z awokado i tuńczykiem, zamiast dodatku pod postacią klasycznego majonezu.

Smaczną przekąskę na tę okazję stanowią również rolki z ogórków faszerowane humusem, lekkim majonezem, awokado i tuńczykiem. To zdrowa potrawa wielkanocna idealna zarówno dla młodych członków rodzinny, jak i tych starszych.

Przepisy na zdrowe potrawy wielkanocne – zastosuj je już dziś!

Stosując zasadę więcej warzyw, mniej tłustego mięsa np. kiełbas oraz wędlin, łatwo zadbać o linię podczas śniadania wielkanocnego. Warto pamiętać, że w tym czasie bardzo często przygotowujemy także różnorodne ciasta i inne słodkie przystawki. Dlatego tak ważne jest, aby zastosować i w tym przypadku zdrowe zamienniki. Przedstawiamy kilka przepisów wielkanocnych, które i Ty możesz zaserwować swoim bliskim!

Fit jabłecznik z mąki pełnoziarnistej (bez cukru)

Składniki na ciasto –

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 1 szklanka płatków owsianych;
  • 1 żółtko;
  • 5 łyżek zdrowego zamiennika cukru — ksylitolu;
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego;
  • 75 gramów masła (miękkiego);
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Składniki na farsz z jabłek –

  • 1 kilogram jabłek;
  • 1 białko z jajka;
  • 1/2 łyżeczki cynamonu;

Składniki na kruszonkę –

  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 50 gramów masła;
  • 4 łyżki zdrowego ksylitolu;

Wymieszaj razem wszystkie składniki na kruszonkę i zrób z nich kulkę. Następnie otrzymane ciasto schowaj do lodówki na pół godziny. Zmiksuj płatki owsiane na coś w rodzaju mąki, dodaj do nich: żółtko, mąkę, jogurt, ksylitol, masło oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj odrobinę wody przegotowanej. Powstałe ciasto schowaj do lodówki na 25 minut. Jabłka zetrzyj na tarce, wrzuć do garnka, dodaj cynamon i całość z odrobiną wody duś przez kilka minut (pod przykryciem). Utworzony farsz wymieszaj z białkiem. Okrągłą blaszkę do pieczenia (o średnicy 20 cm) wyłóż papierem, a ten pokryj ciastem z lodówki. Na wierzch przełóż jabłka. Następnie całość pokryj kruszonką. Jabłecznik piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Mazurek wielkanocny wersja light

Składniki:

  • 250 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej;
  • 250 gramów masła;
  • 3 biała z jajek;
  • 45 dekagramów migdałów bez skórki;
  • 45 dekagramów ksylitolu lub erytrolu;
  • olejek migdałowy bądź kokosowy;

1/2 migdałów zblenduj, a następnie zacznij ucierać z ksylitolem lub erytrolem. Do powstałej masy dodaj mąkę, masło, białka i wybrany olejek. Resztę migdałów posiekaj i dorzuć do całości. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie wylej ciasto na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Mazurka wsadź do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 45 minut.

Jeżeli zdrowe potrawy wielkanocne nie są Twoją specjalnością, skorzystaj z usług profesjonalistów. Dzięki nim zachowasz szczupłą sylwetkę w każdym momencie, nawet w tym trudnym dla zdrowego odżywiania, czasie. Z kolei w przypadku zwykłych dni warto wykupić odpowiednią dla swojego organizmu oraz stylu życia — pełnowartościową dietę pudełkową. W Chef Box zadbamy o Twój codzienny jadłospis, co pozwoli Ci się skupić na rozwijaniu pasji, pracy lub innych czynnościach. Zakupy i gotowanie zostaw nam! Dlatego sprawdź to już dziś!

zdrowe potrawy wielkanocne

Wybierz
DIETĘ DLA SIEBIE: