• Opublikowano 10 marca, 2023
  • Przeczytasz w 4 min

Rodzaje kasz – poznaj wszystkie odmiany

rodzaje kasz

Chcesz wprowadzić do swojego jadłospisu zdrowe produkty? Musisz zatem poznać zbawienne właściwości kasz! Na rynku dostępne są ich liczne odmiany, co dla laika może być dodatkowym utrudnieniem. Zwłaszcza gdy pragnie skomponować odpowiednio zbilansowany posiłek. Poznaj najpopularniejsze gatunki. Dowiedz się, po jakie rodzaje kasz warto sięgać!

Rodzaje kasz – jakie wartości odżywcze mają poszczególne odmiany

Jeżeli chcesz rozpocząć swoją przygodę ze spożywaniem kasz, musisz w pierwszej kolejności dowiedzieć się, czym one są. A to nic innego jak nasiona zbóż, które producent oczyścił, a następnie rozdrobnił (w zależności od rodzaju).

Kasza gryczana

Gryka to zboże pełne związków fenolowych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wspomagają walkę z miażdżycą, pomagają zwalczać stany zapalne oraz wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Dodatkowo obniżają zarówno ciśnienie, jak i poziom stężenia glukozy we krwi. Co więcej, kasza gryczana jest źródłem witaminy E, B, cynku, miedzi, manganu, selenu, magnezu, wapnia oraz potasu. To doskonałe rozwiązanie dla osób borykających się z nieprawidłową pracą jelit oraz chorujących na celiakię. Poziom zawartości białka w przypadku tej odmiany wynosi od 10 do 16%, w związku z tym zalecana jest także sportowcom.

Kasza jęczmienna

Ten rodzaj kaszy jest niezwykle popularny w polskiej kuchni. Stosowana jest najczęściej jako element słynnej zupy – krupnika. Dostępna jest w kilku odmianach, które rozróżnić można od siebie sposobem przetworzenia ziarna. Dlatego na półkach sklepowych znajduje się m.in. kasza pęczak, perłowa i łamana (czyli wiejska). Każdy z wymienionych wariantów zawiera dużą ilość błonnika oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dodatkowo jest to idealne źródło takich mikro- i makroelementów jak witamina B, A i K, potas, wapń, fosfor, magnez, cynk, żelazo oraz kwas foliowy.

Warto wspomnieć, że kasza pęczak ma postać całych, oczyszczonych z łusek ziaren. Z tego względu oferowane są drobne, średnie, a nawet grube nasiona. Z kolei odmiana perłowa (inaczej określana jako mazurska) oraz łamana (wiejska) to nic innego, jak pęczak pocięty na drobne kawałki, które zostały obtoczone i wypolerowane. W związku ze swoimi licznymi wartościami odżywczymi każda kasza jęczmienna reguluje pracę mózgu, wzmacnia koncentrację i mięśnie, usprawnia pracę tarczycy, a także zmniejsza problemy z trawieniem.

Kasza jaglana

Kasza jaglana jest wytwarzana z prosa. Ten rodzaj doskonale sprawdza się w przypadku osób nietolerujących glutenu. Dodatkowo polecana jest tym, którzy zmagają się z chorobą wrzodową. Wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, a nawet wzmacniające organizm. Co więcej, kasza jaglana może być stosowana również w przypadku wzmożonego napięcia oraz obniżonego nastroju. Zawdzięcza to dużej zawartości zarówno witamin z grupy B, jak i krzemu.

Kasza manna

Ten rodzaj kaszy w głównej mierze kojarzy się z okresem niemowlęcym. Jednakże jest to również idealne rozwiązanie dla osób dorosłych, zwłaszcza tych, którzy zmagają się z problemami ze strony układu pokarmowego. Ta lekkostrawna odmiana jest bogatym źródłem takich pierwiastków jak – fosfor, żelazo oraz miedź.

Kasza orkiszowa

Jest to jedna z najstarszych odmian, która opóźnia proces starzenia się komórek, a dodatkowo wykazuje właściwości antyoksydacyjne. Dodatkowo duża zawartość witaminy A, B, D i E w kaszy orkiszowej, sprawia, że jest to idealny produkt wspomagający pracę oczu, tarczycy, produkcję czerwonych krwinek czy też funkcjonowanie układu nerwowego.

Kasza owsiana

Natomiast ten rodzaj kaszy odpowiada za sprawną pracę wzroku, układu krwionośnego i nerwowego. Dodatkowo reguluje ona pracę nerek, mózgu, serca oraz mięśni. Pomaga utrzymać stały poziom glukozy we krwi oraz doskonale wpływa na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Kasza owsiana to główne źródło błonnika, antyoksydantów, witamin i ważnych dla organizmu ludzkiego, pierwiastków.

Rodzaje kasz – mniej znane odmiany

W sklepach dostępne są również takie kasze jak: kuskus, kukurydziana i bulgur. Pierwszy rodzaj zazwyczaj ma formę instant, co znacznie ułatwia jej przygotowywanie. Ponadto zawiera żelazo, cynk, mangan, potas oraz witaminy B. Z kolei odmiana kukurydziana najbardziej znana jest w Ameryce i choć ma zmniejszoną zawartość składników odżywczych, to w jej składzie znajduje się witamina A oraz selen. Natomiast bulgur to doskonałe źródło błonnika, magnezu, potasu oraz fosforu.

Jeżeli chcesz odżywiać się zdrowo, a nie masz czasu, aby gotować, skorzystaj z propozycji od Chef Box. Nasz catering dietetyczny oferuje wysokiej jakości zestawy gotowych posiłków, w tym dania przygotowane z różnych rodzajów kasz. Nie czekaj i zamów już dziś swoją dietę pudełkową!

rodzaje kasz

Wybierz
Dietę dla siebie