Prawidłowe odżywianie a jesienny brak energii – jak sobie z nim radzić?
Jesienna aura często zachęca do pozostania w domu, rezygnacji z aktywności fizycznej, a co gorsza – nierzadko do podjadania mniej zdrowych przekąsek. Paradoksalnie w tym okresie wzrasta potrzeba odporności organizmu na pojawiające się wirusy czy bakterie. Dobra forma i wysoka odporność są możliwe, nawet w tak niesprzyjających warunkach. Kluczowe znaczenie ma w tym wypadku codzienna dieta.
Zdrowe odżywianie jesienią – jakich produktów szukać?
Jesień to pora, w której bez problemu w sklepach i na targach znaleźć można wartościowe sezonowe warzywa i owoce. Stanowią one cenne źródło składników odżywczych, tak bardzo potrzebnych organizmowi do zbudowania odporności. Warto wówczas tworzyć smaczne, rozgrzewające i kolorowe potrawy na bazie takich produktów, jak m.in.:
- jabłka;
- gruszki;
- buraki;
- papryka;
- ogórki kiszone;
- kapusta;
- cukinia;
- cebula;
- dynia.
Ponadto jesienną dietę warto budować na jak największej ilości ciepłych posiłków w ciągu dnia. Idealny sposób na zdrowe rozgrzanie się od środka to różnokolorowe, lekkostrawne zupy warzywne. Jesienią ich podstawą będzie nie tylko por, cebula, seler czy marchew, ale także fasola czy soczewica. Pobudzająca zupa z dyni z dodatkiem imbiru to już prawdziwa jesienna moda kulinarna. A co, jeśli dopada Cię zmęczenie i brak energii nawet w kuchni? Z pomocą przychodzi wówczas zdrowy catering dietetyczny.
Jesienne przesilenie – jak zadbać o swoją codzienną dietę w tym okresie?
Wraz z nadejściem jesieni zmienia się tryb Twojej codziennej aktywności. Jest to częściowo wymuszone czynnikami naturalnymi – dzień staje się krótszy, a światło słoneczne dociera do Ciebie w ograniczonej ilości. Organizm produkuje więcej melatoniny, która wpływa z kolei na poczucie senności. Gdy kończy się letnie warzywne szaleństwo, zaczyna Ci brakować również witamin i minerałów. Spadek energii jest tym samym nieunikniony. Czy jednak na pewno?
Jeśli zauważysz u siebie pierwsze objawy apatii, senności czy niewyjaśnionego przygnębienia, czym prędzej zadbaj o energetyczną dietę na jesień! Przy chronicznym braku energii dobrym rozwiązaniem może okazać się catering dietetyczny od jednego ze sprawdzonych dostawców.
Indywidualnie skomponowane i skonsultowane z dietetykami menu otrzymasz pod drzwi każdego ranka. Twórcy tego rodzaju usług mają świadomość, że zdrowa dieta to taka, która bazuje na jak największej ilości sezonowych produktów.
Jesienne menu idealnie skomponowane
Celem każdego jesiennego jadłospisu powinno być wzmocnienie odporności organizmu i dostarczenie mu składników odżywczych przed wymagającą zimą. W związku z tym diecie warto zadbać o:
- produkty pełnoziarniste bogate w witaminy z grupy B (chleb razowy, kasze, orzechy, ciemny ryż, rośliny strączkowe);
- owoce i warzywa z dużą zawartością witaminy C (papryka, brokuł, porzeczka, cytrusy);
- produkty z witaminą A (dynia, ryby, szpinak).
Dieta na jesień powinna obfitować również w cenne pierwiastki:
- cynk – jego niedobór zaburza funkcję wrodzonej odporności. Niedostateczna ilość cynku w diecie zmniejsza aktywność komórek układu odpornościowego. Pierwiastek ten ma duże znaczenie w budowaniu barier organizmu i ograniczaniu rozmnażania się bakterii i wirusów. Można go znaleźć głównie w produktach zbożowych, mięsie, serach, fasoli, soczewicy czy owocach morza;
- selen – znacząco wpływa na całe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jeśli selenu będzie w diecie zbyt mało, układ immunologiczny nie będzie działał w pełni sprawnie. Selen wykazuje również właściwości przeciwzapalne. Pierwiastek ten występuje w owocach morza, rybach, mleku, produktach zbożowych, pomidorach, czosnku oraz kukurydzy;
- żelazo – konieczny element diety na odporność oraz diety lekkostrawnej. Niedobór żelaza zwiększa ryzyko infekcji, mogą prowadzić do niedokrwistości i zaburzenia produkcji leukocytów. Przy braku tego pierwiastka komórki układu immunologicznego ulegają osłabieniu. Najlepszym źródłem żelaza są produkty zbożowe, mięso, podroby zwierzęce, natka pietruszki czy nasiona roślin strączkowych. Należy pamiętać, że wchłanianie żelaza zwiększa obecność witaminy C – warto zatem spożywać łącznie produkty z ich wysoką zawartością;
- flawonoidy – to konieczny składnik w jesiennej diecie na odporność. Są związkami chemicznymi silnie przeciwutleniającymi – wspierają naturalne mechanizmy obronne komórek człowieka. Doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Produkty z ich dużą zawartością to np. cebula, czosnek, brokuły, kapusta czerwona oraz papryka czerwona, buraki, róża, truskawki, aronia, porzeczki, maliny, czarny bez, zielona herbata, winogrona, a także kakao.
O te składniki należy zadbać niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na samodzielne gotowanie, czy catering dietetyczny.
Fit catering na wzmocnienie organizmu
Dobrze dobrana, zbilansowana dieta nie musi mieć na celu jedynie redukcji wagi czy utrzymania szczupłej sylwetki. To istotny element wzmacniania odporności organizmu i jego ochrony przed zakażeniami czy drobnoustrojami. Z jednej stronu układ immunologiczny człowieka najbardziej narażony jest na niekorzystne czynniki zewnętrzne i wewnętrzne, a z drugiej pełni istotną funkcję bariery ochronnej dla całego organizmu. Z tego powodu tak istotne znaczenie ma troska o jego właściwe funkcjonowanie. Pomaga w tym przede wszystkim aktywność fizyczna, odpowiednia dieta i suplementacja.
Catering dietetyczny – zasady
W trudnym jesiennym okresie warto zdecydować się na tzw. dietę pudełkową. Jak to działa? W wybranej firmie cateringowej określasz swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Przy wyliczaniu potrzebnych kalorii bierze się pod uwagę m.in.:
- wiek;
- obecną masę ciała;
- tryb życia;
- aktywność fizyczną.
W kolejnym kroku wybierasz spośród zestawów dostępnych w ofercie cateringu. Popularne propozycje w ramach diety pudełkowej to m.in.:
- dieta standardowa;
- dieta wegetariańska;
- dieta sportowa;
- dieta o niskim IG;
- dieta bezglutenowa;
- dieta dla mam;
- dieta domowa.
Po złożeniu zamówienia, dostawca, przez określony czas, będzie dostarczał całodzienne menu pod Twoje drzwi każdego dnia rano. Każdy z posiłków zostanie zapakowany w osobne, szczelne pudełko, dzięki czemu świeżość potrawy będzie bez zarzutu. Z firmą cateringową ustalasz, pod jaki adres i w jakich godzinach posiłki mają zostać dostarczone. To idealne rozwiązanie, kiedy jesienią brakuje Ci energii i kreatywności w kuchni, a organizm potrzebuje szczególnej uwagi i ochrony.
Catering dietetyczny jesienią – najważniejsze zalety
Jesienne zdrowe odżywianie za pomocą diety pudełkowej to przede wszystkim wygoda i oszczędność czasu. Nie musisz szukać chwili na czasochłonne zakupy, planowanie posiłków i ich przygotowywanie. Jedyne, co musisz zrobić, to odebrać zamówioną przesyłkę z wybranym menu. Czy nie brzmi idealnie?
Czas zwykle spędzany w kuchni możesz przeznaczyć na zabawę z dziećmi, rozwój osobisty, pracę czy po prostu odpoczynek i relaks. Zdrowy catering dietetyczny poleca się szczególnie osobom zabieganym, którym trudno jest utrzymać regularność i balans w codziennej diecie. Wartościowe i odżywcze posiłki to także podstawa odżywiania jesienią, kiedy nierzadko nie masz ochoty na kulinarne eksperymenty.
Dzięki temu rozwiązaniu zyskujesz zatem większą swobodę planowania wolnego czasu, lepszy nastrój czy energię do działania. Wartościowa dieta pudełkowa to pierwszy krok do poprawy jakości swojego codziennego życia.
Catering dietetyczny pomaga również w wypracowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które przydadzą Ci się nie tylko w okresie jesienno-zimowym. Zdrowe zasady odżywiania się to klucz do dobrego samopoczucia przez cały rok!