Dieta po ciąży – jak ją wprowadzić?
Ciąża i poród to niezwykły wysiłek dla organizmu kobiety. Po tym okresie i w czasie karmienia piersią należy zadbać o zbilansowaną dietę korzystną dla siebie, jak i dla dziecka. Istnieje kilka istotnych zasad, które warto wprowadzić, by powrócić do pożądanej formy i zapewnić noworodkowi optymalny rozwój w trakcie laktacji. Czy catering dla mam karmiących to dobre rozwiązanie? A może lepiej przygotowywać posiłki samodzielnie?
Dlaczego dieta po porodzie ma takie znaczenie?
Pierwsze tygodnie po porodzie to szczególny czas dla matki i dziecka. Organizm kobiety potrzebuje regeneracji i nieustannie odczuwa zmęczenie. Dziecko z kolei wymaga ciągłej uwagi, również w nocy, więc dochodzi do tego niedobór snu. Należy również pamiętać, że w przypadku karmienia piersią po porodzie zapotrzebowanie kaloryczne kobiety istotnie wzrasta. Kiedy należałoby więc szczególnie zadbać o swoją zbilansowaną dietę, brakuje na to sił i czasu. Właśnie dlatego wiele świeżo upieczonych mam decyduje się na specjalny catering dla matek karmiących.
Catering dla matki karmiącej – menu tryskające witaminami i regularność!
Dieta kobiety po porodzie powinna obejmować pięć posiłków w ciągu dnia spożywanych w podobnych odstępach czasu – nie odbiega zatem od standardowych zasad zdrowego żywienia, które należy stosować każdego dnia. Jeśli tęsknisz za swoimi ulubionymi smakami, możesz wrócić do stylu żywienia sprzed ciąży. Pamiętaj jednak, żeby tym razem pominąć ciężkostrawne produkty – zwłaszcza, jeśli karmisz dziecko piersią. Niektóre posiłki mogą znacząco wpłynąć na jego zdrowie i reakcje organizmu, zwłaszcza, jeśli wystąpią reakcje alergiczne.
W menu świeżo upieczonej mamy powinny znaleźć się przede wszystkim węglowodany złożone odpowiedzialne za adekwatny ładunek energetyczny dla organizmu. Na drugim miejscu znajdują się tłuszcze. Trzecią zasadniczą grupą składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania matki karmiącej jest białko. Jeśli zdecydujesz się na powrót do dawnego trybu żywienia za pomocą diety pudełkowej, w cateringu dietetycznym dla mam karmiących nie może zabraknąć szeregu witamin i minerałów. Niedobór tych składników może nieść fatalne skutki dla zdrowia mamy czy dziecka. Warto zatem wybrać menu zawierające produkty o wysokiej zawartości m.in. żelaza, magnezu, witaminy D oraz C.
Kluczowe składniki diety po porodzie
Niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na twórcze gotowanie we własnej kuchni, czy catering dla matek karmiących, Twoja dieta powinna być:
- urozmaicona;
- zbilansowana;
- odżywcza.
Najwięcej składników potrzebnych kobiecie po przebytej ciąży dostarczają takie produkty jak:
- płatki zbożowe, kasze, ryż (ze względu na wysoką zawartość błonnika ułatwiającego trawienie);
- chude mięso (np. drób pozbawiony skóry);
- jaja;
- ryby morskie (ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych omega-3);
- warzywa i owoce;
- produkty mleczne (mleko, jogurty, sery twarogowe).
Dieta poporodowa powinna też uwzględniać spożywanie dużej ilości wody, domowych kompotów, soków, ewentualnie herbat owocowych. Choć zioła w diecie mamy są mile widziane, istnieje kilka gatunków, które mogłyby zaszkodzić. W pełni bezpieczne będą zatem napary z:
- pokrzywy zwyczajnej – źródło wapnia i żelaza, zapobiega niedokrwistości,
- mniszka lekarskiego – źródło witaminy A i potasu, ułatwia procesy trawienne,
- maliny właściwej – wzmacnia i odżywia mięśnie macicy, wzmaga produkcję mleka,
- przywrotnika pospolitego – wzmacnia macicę, zapobiega krwotokom poporodowym,
- melisy lekarskiej – eliminuje przygnębienie poporodowe, usuwa ból głowy.
Catering dla mam karmiących a produkty niewskazane
Ze względu na fakt, że większość substancji spożywanych przez matkę jest przekazywanych dziecku wraz z mlekiem, warto ograniczyć wówczas spożywanie tych, które mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwój niemowlęcia. W diecie po porodzie trzeba zrezygnować z:
- fast foodów i dań typu instant;
- serów pleśniowych;
- surowego mięsa;
- alkoholu;
- konserwantów.
Tak naprawdę catering dla matki karmiącej powinien eliminować składniki, które zaleca się także ograniczać w standardowej diecie dla zdrowia.
Dieta po porodzie – catering dla matki karmiącej
Po porodzie często młode mamy zapominają o własnych potrzebach, skupiając się na obowiązkach wokół dziecka. Zaniedbania dotyczą nie tylko aktywności fizycznej, ale także zbilansowanych posiłków, których kobiecy organizm potrzebuje wtedy szczególnie. Co więcej, niektóre z nich pragną jak najszybciej pozbyć się nadprogramowych kilogramów, które pojawiły się w ciągu dziewięciu miesięcy.
Po porodzie należy jednak odłożyć myśli o diecie odchudzającej, przynajmniej na jakiś czas. Szczególnie panie, które karmią piersią nie powinny dążyć do redukcji masy ciała – to pierwszy krok do niedoborów żywieniowych, na które nie można sobie pozwolić, karmiąc dziecko.
Każda młoda mama, chce w końcu przekazać mu to, co najlepsze dla jego rozwoju. Dieta w trakcie laktacji powinna być zatem:
- odpowiednio kaloryczna;
- mocno odżywcza;
- bazująca na regularnych posiłkach.
Czas bezpośrednio po porodzie to także okres niedoboru snu i chronicznego braku czasu na troskę o jakość jedzenia. Z tego powodu wiele kobiet decyduje się na dedykowany catering dietetyczny dla mam karmiących. Starannie dobrane menu przygotowane i dostarczone przez firmę cateringową pozwala im dobrze się odżywiać i skupić na tym, co najważniejsze.
Jak odżywianie wpływa na laktację?
Panuje przekonanie o tym, że wszystko, co zje kobieta w okresie laktacji, w pewnym stopniu przedostanie się do organizmu dziecka wraz z mlekiem. Okazuje się jednak, że lista składników bezpośrednio wpływających na karmione niemowlę nie jest wcale obszerna. Oczywiście długotrwałe spożywanie tzw. fast foodów, niezdrowych tłuszczów, brak suplementacji witaminy D może negatywnie wpływać na skład mleka. Jednak standardowa dieta złożona z wartościowych składników nie musi być idealna – dla jakości pokarmu znaczenie ma przede wszystkim dobre samopoczucie kobiety.
Eliminacje w diecie po porodzie. Czy można je wprowadzać?
Co do zasady, każda eliminacja wybranej kategorii produktów może w konsekwencji prowadzić do poważnych niedoborów w organizmie. To z kolei przełoży się na zaburzenia w jego funkcjonowaniu. Z tego powodu wykluczenia należy wprowadzać tylko wtedy, gdy jest to wskazane ze względów zdrowotnych. Jedną z takich sytuacji będzie np. reakcja alergiczna dziecka na konkretne grupy produktów.
W okresie połogu kobiety w żadnym wypadku nie powinny wykluczać z diety białka, które stanowi dla nich wówczas najcenniejsze źródło wapnia. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta podczas laktacji. Niedobór białka w diecie może wówczas skutkować kruchością kości u mamy karmiącej.
Szczególne znaczenie w tym czasie mają również zdrowe kwasy tłuszczowe obecne w rybach morskich. Warto włączyć do swojej diety poporodowej łososia, śledzia czy makrelę. Kwasy omega-3 istotnie wpływają na rozwój układu nerwowego dziecka. Każda ewentualna eliminacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem oraz dietetykiem.
Kalorie po porodzie – ile ich potrzeba w diecie?
Zapotrzebowanie kaloryczne dla zdrowego funkcjonowania organizmu to kwestia indywidualna. Podobnie jest w przypadku matek karmiących. Wiele zależy od tego, czy mleko mamy to jedyny pokarm, jaki dostaje dziecko i w jakim dokładnie jest wieku. W przypadku kobiety liczy się jej:
- wzrost;
- masa ciała;
- poziom fizycznej aktywności;
- okres, jaki upłyną od porodu.
Aktualne zalecenia dietetyczne przewidują, że dieta po porodzie nie powinna spadać poniżej 1800 kalorii dziennie. To samo dotyczy więc cateringu dla matek karmiących. Co więcej, w pierwszych miesiącach laktacji należy uwzględnić na te potrzeby dodatkowe 500 kalorii w jadłospisie. Wówczas nie będzie obaw o niedożywienie dziecka i niedobory u karmiącej mamy.
Jak dojść do formy po porodzie? Catering dla mam karmiących to strzał w dziesiątkę!
Jedna z najważniejszych zasad dietetyki mówi o regularności zdrowych posiłków. To jeden z najlepszych sposobów na osiągnięcie szybkiego efektu w postaci lepszego samopoczucia, ale także utraty masy ciała. O taką regularność przy małym dziecku często jest bardzo trudno – to już wiadomo. Posiłki o przybliżonych porach dnia, bazujące na wartościowych produktach to z jednej strony konieczność po porodzie, a z drugiej wysiłek ponad miarę. Jeśli dodatkowo martwisz się o zbędne kilogramy pozostałe po ciąży, nowa rzeczywistość może okazać się trudna do udźwignięcia.
Choć świeżo upieczona mama nie powinna stosować diet ściśle nastawionych na spadek masy ciała, może doprowadzić do równowagi gospodarki żywieniowej swojego organizmu. Będzie to dobrym punktem wyjścia do ewentualnych diet odchudzających w późniejszym okresie.
Idealnym rozwiązaniem wydaje się więc catering dietetyczny dla mam karmiących. Zbilansowane posiłki dostarczane każdego dnia pod drzwi pomogą ci utrzymać wspomnianą równowagę żywieniową, a efekcie – ustabilizować obecną wagę! W okresie po porodzie, kiedy niewskazane są żadne diety eliminacyjne, a nawet lekkostrawne, gotowe menu od firmy cateringowej to idealna odpowiedź na potrzeby każdej mamy.