Smaczne pomysły na lekkostrawne śniadanie

lekkostrawne śniadanie

Dieta lekkostrawna jak każda inna rządzi się swoimi prawami. Jej najważniejszym aspektem jest właśnie ta lekkość, czyli odciążenie układu pokarmowego. Przede wszystkim stosuje się ją, gdy pojawiają się dolegliwości ze strony żołądka, w trakcie rekonwalescencji, bądź podczas różnych chorób. Dowiedz się zatem, jak powinno być prawidłowo skomponowane lekkostrawne śniadanie. Przeczytaj przykładowe przepisy!

Lekkostrawne śniadanie – z czego powinno się składać?

Warto pamiętać, że choć zasady diety lekkostrawnej obejmują przede wszystkim eliminację niektórych produktów (głównie tych, które obciążają układ pokarmowy), to istotą jej jest również odpowiednie odżywienie organizmu. Dlatego lekkostrawne śniadanie powinno powstać z właściwych składników, lecz tak dobranych, aby było ono sycące i dostarczało niezbędnej energii do życia.

W tym przypadku również należy pamiętać o wielkości posiłku. Oznacza to, że trzeba dobrze ustalić objętość przygotowanego śniadania. Jeżeli porcja będzie zbyt mała, szybko pojawi się uczucie głodu, a to zwiększa prawdopodobieństwo podjadania.

Produkty na lekkostrawne śniadanie

Chcąc stworzyć właściwie skomponowane lekkostrawne śniadanie, warto korzystać z produktów delikatnych dla układu trawiennego. Dlatego bardzo dobrym składnikiem na posiłek tego rodzaju jest:

  • pieczywo z mocno oczyszczonej mąki, czyli pszenne, graham, kukurydziane, a nawet ryżowe.
  • nabiał o niskiej zawartości tłuszczu – mleko, jogurt naturalny, kefir, twaróg.
  • owoce pozbawione skórki, które zostały dodatkowo podgotowane, przetarte lub mają formę własnoręcznie przygotowanego soku – dozwolone są małe ilości porzeczek, jagód, truskawek, malin. Ponadto zalecany jest banan, morela, jabłko, brzoskwinia, mango oraz arbuz.
  • obrane i podgotowane warzywa – marchewka, dynia, pomidor, burak, cukinia. Dobrym rozwiązaniem na lekkostrawne śniadanie jest posiłek stworzony na bazie młodego groszku, młodej fasolki, szpinaku, jarmużu, sałaty oraz cykorii.
  • jajka – każda postać poza tym gotowanym na twardo.
  • chude mięso (wraz z rybą) – wołowina, cielęcina, drób, królik, dorsz, mintaj, tuńczyk, pstrąg, a nawet leszcz.

Lekkostrawne śniadanie – jak gotować?

Niezwykle istotną rolę w przypadku lekkostrawnej diety, odgrywa sposób przygotowania danego posiłku. Wynika to z tego, że na funkcjonowanie układu pokarmowego wpływa sposób przyrządzenia poszczególnej potrawy, nie tylko sam jej skład. Dlatego też przygotowując lekkostrawne śniadanie, należy pamiętać, że w tym przypadku najlepszymi technikami kulinarnymi są:

  • pieczenie (najlepiej bez tłuszczu) – w folii, w żaroodpornym naczyniu, w pergaminie;
  • gotowanie w wodzie lub na parze;
  • grillowanie;
  • duszenie;
  • zagęszczenie potrawy przy pomocy mleka, żółtka, mąki rozpuszczonej w wodzie, namoczoną bułką, a nawet białkiem jaj;
  • tłuszcz można dodawać bezpośrednio do posiłku – należy unikać wysokiej temperatury;

Lekkostrawne śniadanie – poznaj smaczne przepisy

Jeżeli chcesz poznać łatwe w przygotowaniu lekkostrawne śniadanie, przeczytaj nasze przepisy. Dzięki nim zadbasz o swój organizm w prawidłowy sposób, bez zbędnego obciążania układu pokarmowego.

Pyszny i lekki początek dnia!

Bananowy koktajl: do kielicha blendera wrzuć banana, 1 łyżkę orzechów (dowolny gatunek), 3 łyżki płatków owsianych, oraz szklankę mleka. Następnie całość zmiksuj na gładką masę i gotowe!

Owsianka z jabłkiem, orzechami i cynamonem: W niewielkim garnuszku zagotuj szklankę mleka, następnie dodaj od 4 do 6 łyżek płatków owsianych. Po chwili zetrzyj jabłko (może być ze skórką) i wrzuć do mleka. Całość posyp cynamonem oraz łyżką (najlepiej zmielonych) orzechów. Trzymaj na ogniu do czasu, aż płatki nie wchłoną większość płynu.

Koktajl z płatków jaglanych, kefiru oraz truskawek: do blendera wrzuć truskawki (2-3 garści), dodaj całe opakowanie kefiru, 1 łyżkę masła orzechowego, oraz od 2 do 3 łyżek płatków jaglanych. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy.

Jajecznica z pomidorami i pieczywem: z 2-3 jajek i łyżki masła przygotuj lekko ściętą jajecznicę. W trakcie mieszania dodaj pokrojonego pomidora bez skórki. Zjedz posiłek z 1 lub 2 kromkami pieczywa, lekko posmarowanym masłem.

Jeżeli nie masz czasu przygotowywać sobie lekkostrawne śniadanie, to oferta Chef Box jest stworzona dla Ciebie! Oferowany catering dietetyczny jest tworzony na bazie najlepszych dostępnych produktów, co więcej podczas gotowania zachowane są wszystkie zasady obowiązujące w diecie lekkostrawnej. Sprawdź, co dokładnie znajduje się w naszych propozycjach już dziś!

lekkostrawne śniadanie

Wybierz
DIETĘ DLA SIEBIE: